Tradicionalna kuhinja

Kuhinja se pokorava reljefu i uzima što priroda nudi.

Plodna polja, oranice i bašte obiluju žitaricama i povrltlarskim kulturama, brežuljkasto-brdoviti predjeli voćarskom proizvodnjom, a zahvaljujući sočnim i bogatim pašnjacima, niskih i srednjih planina mliječni proizvodi i meso dobojskog regiona pravi su generator životne energije.

Vrlina kulinarstva dobojske regije je raznovrsnost i mješavina kuhinja brojnih naroda koji žive na ovom području.


Slatka pečenja Srba, muslimanske pite i poslastice, jevrejski pasteli, orezi i hale, hrvatski riblji specijaliteti ovde su se ujedinili čineći bogatsvo ukusa, mirisa i vizuelnog gastro doživljaja.

Enterijer restorana prilagođen je tradiciji i izgledu iz prošlosti, sa autentičnim predmetima iz domaćinstava i prirodnim materijalima.

Šta se sve nalazi na meniju dobojskih objekata za pružanje usluga ishrane i pića predstavljeno je na dva Festivala tradicionalne gastronomije dobojske regije "DOBOJ GASTRO 2007" i "DOBOJ GASTRO 2008".

Dugoročna vizija ovog Festivala jeste formiranje preduslova za brendiranje domaćih/autohtonih proizvoda dobojske regije prepoznatljivih na širem turističkom tržištu.


Festival tradicionalne gastronomije dobojske regije okupio je brojne stručnjake iz oblasti kulinarstva, hotelijere, restoratere, enologe, slastičare, pekare, poljoprivredne proizvođače zdrave hrane poput meda, proizvoda od meda, voća i ljekovitog billja, lovačka i ribolovačka društva, udruženja žena.

Izloženo je ukupno 315 jela, pića i napitaka, a od toga 23 vrste predjela, 9 vrsta čorbi i supa, 26 narodnih jela od tijesta, 96 glavnih jela, 30 različitih salata, 26 peciva, 96 deserta, 14 vrsta pića i napitaka.

U sljedeća dva festivalska jelovnika naići ćete na brojna i veoma zanimljiva jela oteta od zaborava i postavljena na trpeze ugostiteljskih objekata dobojskog kraja.

Želimo Vam prijatno listanje jelovnika.

Festivalski jelovnik "Doboj Gastro 2007"

Festivalski jelovnik "Doboj Gastro 2008"

  Turistički sadržaji
  Sport i rekreacija
© 2008 TOD  Sva prava zadržana!